Kennisbank

A/B test

Wat is A/B testen.

Een A/B test is een splittest die op online pagina’s kan worden toegepast. Tijdens een A/B test worden twee of meer versies van een website met elkaar vergeleken. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op de website. Met een A/B test kan de website worden geoptimaliseerd en hiermee kan de conversieratio worden verhoogd. 

Bij A/B testing wordt de gebruiker geanonimiseerd en verdeeld in verschillende groepen. De verschillende groepen krijgen verschillende versie van de website te zien. De groep gebruikers die de originele versie van de website te zien krijgt is de controlegroep. Zij worden groep A genoemd en bestaan uit 50% van de gebruikers. De groep gebruikers die een alternatieve versie te zien krijgt wordt groep B genoemd. Dit is de overige 50% van de gebruikers.

Het gedrag van de verschillende groepen wordt gemeten. Presteert de huidige versie van de website beter? Of leidt de nieuwe versie juist tot meer conversie? Welke versie houdt bezoekers langer op de website of zorgt voor meer bestellingen? Het conversiedoel bepaalt welke versie beter presteert.

Een A/B test kan worden ingezet voor het testen van de homepage, verschillende webpagina’s, opt-in pagina’s of advertenties. Het gaat hierbij meestal om kleine onderdelen van de pagina, bijvoorbeeld:

  • Het formaat van een CTA-button
  • De kleurstellingen
  • Titels
  • De prijs
  • Foto’s en afbeeldingen
  • Wel of geen video’s
  • De opmaak

Belangrijk bij A/B testen is dat er maar één verandering tegelijk wordt doorgevoerd. Wanneer er verschillende elementen tegelijk zouden worden getest, kan er geen conclusie worden getrokken. Alleen wanneer een kleine verandering wordt getest, kan uit de analyse blijken dat deze wel of niet het gewenste effect tot gevolg heeft.

Uiteindelijk kun je zien welke versie de beste conversieratio heeft. Na de uitslag van de test kun je een volgende onderdeel gaan testen. Zo blijft het optimaliseren van advertenties en webpagina’s een continue proces.

Kernwaarden Flerque.

Wat onze huidige klanten zeggen wanneer zij aan Flerque denken, bekijk ook onze Google Reviews

Betrouwbaar
Snel in oplevering
Service gericht

Ergens hulp bij nodig?

Je kunt ons bereiken via 070 449 46 95 en wij helpen je graag, mailen kan ook naar info@flerque.nl of laat hier een terugbelverzoek achter.