Wat is een goede adviesprijs.
De adviesprijs is de prijs die door de producent of een officiële importeur aan een verkoper wordt geadviseerd. Wettelijk gezien hoeven verkopers zich niet aan deze prijs te houden, maar het wordt wel als leidraad gebruikt. Verkopers zijn wettelijk vrij om hun eigen prijzen te bepalen. Vaak prijzen verkopers hun producten net onder de adviesprijs om zo klanten aan te trekken.
De adviesprijs geeft dus eigenlijk een richting aan van wat een consument voor het product zou gaan kunnen betalen en de verkoper bepaalt vervolgens zijn eigen prijs. Het is verboden om een retailer op te leggen welke prijs hij aan de consument rekent. Dit wordt verticale prijsbinding genoemd en dit is sinds 1998 verboden in Nederland, met uitzondering van de boekenbranche.
Sommige verkopers verzinnen zelf een adviesprijs om zo een aanbieding te kunnen maken die klanten trekt. Deze nep-adviesprijs geven ze aan de klant, om vervolgens te laten zien dat zij hier een flinke korting op geven. Dit is misleidend en is daarom verboden. Alleen een fabrikant of producent mag een adviesprijs opgeven. De genoemde adviesprijs moet wel ergens op zijn gebaseerd. Veel fabrikanten baseren de adviesprijs op een onderzoek naar de behoefte van de consument, de kenmerken van het product en het bestedingspatroon van consumenten ten aanzien van vergelijkbare producten. Hierin tellen de kosten voor het produceren, ontdekken en ontwikkelen van het product uiteraard ook mee.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt in de gaten of winkeliers de prijzen die zij noemen niet zomaar uit hun duim zuigen. De ACM houdt zowel de mededingingsregels in de gaten, als de regels voor consumentenbescherming. Zij komen in actie wanneer de regels overtreden worden.
Kernwaarden Flerque.
Wat onze huidige klanten zeggen wanneer zij aan Flerque denken, bekijk ook onze Google Reviews
Ergens hulp bij nodig?
Je kunt ons bereiken via 070 449 46 95 en wij helpen je graag, mailen kan ook naar info@flerque.nl of laat hier een terugbelverzoek achter.