Kennisbank

Business to business

Wat betekent B2B.

B2B is een internationale aanduiding voor Business-to-Business: bedrijven aan bedrijven. Meestal betreft het hier bedrijven die specifiek zaken doen met andere bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn productiebedrijven, groothandels, zakenbanken en hostingbedrijven die niet op de particuliere markt actief zijn. Een B2B-bedrijf doet zaken met andere bedrijven in tegenstelling tot bedrijven die consumenten als klant hebben.

B2B is de tegenhanger van B2C, wat staat voor Business-to-consumer, en waarbij bedrijven producten of diensten verkopen aan consumenten. Deze B2B-bedrijven onderscheiden zich door een laag volume en een grote impact op het bedrijfsproces. Er wordt ook wel gesproken over zakelijke marketing.

In de B2B zijn de doelmarkten kleiner, maar is de orderwaarde doorgaans hoger dan in de B2C wereld. Hierdoor is er sprake van een ander beslissingstraject. Beslissingen worden in de business-to-business vaak door een decision making unit (DMU) gemaakt waardoor meerdere personen een aandeel hebben in het keuzeproces. Ook ligt er veel nadruk op rationele eigenschappen van producten en diensten. Dat wil overigens niet zeggen dat emotie geen rol speelt in beslissingstrajecten; ook in de B2B marketing doen mensen zaken met mensen.

In de kern van B2B marketing draait het om het genereren van leads en realiseren van up-selling bij huidige klanten (andere bedrijven). De nadruk ligt juist op bewijsvoering, reverence selling en structurele marktbewerking.

Veel gebruikte middelen in de wereld van B2B marketing zijn:

B2B is continu in beweging. Er wordt doorlopend geëxperimenteerd met de middeleninzet. Online ontwikkelingen bieden doorlopend nieuwe mogelijkheden en valkuilen. Uiteindelijk is de B2B marketeer op zoek naar een zo hoog mogelijk resultaat met de meest effectieve inzet van het marketingbudget. Ook vanuit het management komen steeds meer vragen rondom accountability. Van een B2B marketeer vandaag de dag wordt veel verwacht, hij moet een allrounder zijn die verstand heeft uiteenlopende vlakken om het maximale uit het budget te kunnen halen en resultaten inzichtelijk te maken.

Kernwaarden Flerque.

Wat onze huidige klanten zeggen wanneer zij aan Flerque denken, bekijk ook onze Google Reviews

Betrouwbaar
Snel in oplevering
Service gericht

Ergens hulp bij nodig?

Je kunt ons bereiken via 070 449 46 95 en wij helpen je graag, mailen kan ook naar info@flerque.nl of laat hier een terugbelverzoek achter.