Kennisbank

Browser

Wat is een browser.

Een browser is een veelgebruikt woord. Het wordt ook wel een webbrowser of een internetbrowser genoemd. Maar wat is een browser eigenlijk precies? Een browser is een programma dat ervoor zorgt dat je websites kunt bezoeken. Een browser is speciaal ontwikkeld om webpagina’s op een server zo optimaal mogelijk weer te geven. Browsers kunnen op verschillende apparaten worden gebruikt, waaronder computers, telefoons en tablets.

Een browser maakt het makkelijker om verschillende websites achter elkaar te bezoeken. Dit wordt vaak ‘surfen op het internet’ genoemd. Dit kan gemakkelijk, door het adres van de website in te voeren in de adresbalk van de browser. 

De bekendste browsers zijn:

  • Google Chrome
  • Internet Explorer
  • Safari
  • Mircosoft Edge
  • Opera
  • Mozilla Firefox

Maar er bestaan daarnaast nog meer browsers. Alternatieve browsers zijn onder andere Konqueror, CoolNovo, SeaMonkey en Camino.

Webpagina’s worden geschreven in code. De browser zorgt ervoor dat deze pagina’s zichtbaar worden voor de gebruiker. Door de code te vertalen wordt de pagina weergegeven in een leesbare vorm.

Naast het weergeven van pagina’s kunnen browsers nog meer, zoals het weergeven van verschillende soorten media., het opslaan van weblocaties (ook wel bladwijzers genoemd), het downloaden van bestanden en het bijhouden van de surfgeschiedenis van de gebruiker. Ook bieden de meeste browsers nog extra functies aan, waaronder een zoekbalk die gelinkt is aan een zoekmachine, een pop-upblocker, privénavigatie en de mogelijkheid om verschillende tabbladen tegelijk te openen.

De oudste browser komt uit 1990. Deze werd geschreven door Sir Tim Berners-Lee en kreeg de name WorldWideWeb. Steeds meer bedrijven gingen zich richten op het ontwikkelen van browsers, en zo kwamen ook de NCSA Mosaic, Netscape Navigator en Internet Explorer uit. Dit leidde tot een browseroorlog, die uiteindelijk werd gewonnen door Microsoft, dat 95% van het marktaandeel in handen had in 1998. Pas nadat Netscape haar browser open source had gemaakt, kwam concurrentie weer op gang en kwamen nieuwe browsers op de markt die we nu nog gebruiken.

Kernwaarden Flerque.

Wat onze huidige klanten zeggen wanneer zij aan Flerque denken, bekijk ook onze Google Reviews

Betrouwbaar
Snel in oplevering
Service gericht

Ergens hulp bij nodig?

Je kunt ons bereiken via 070 449 46 95 en wij helpen je graag, mailen kan ook naar info@flerque.nl of laat hier een terugbelverzoek achter.