Kennisbank

Return on Investment

Wat is ROI.

ROI staat voor Return on Investment, vertaald naar het Nederlands staat het voor Rendement op Investeringen. De ROI geeft bij een campagne de verhoudingen aan van de gemaakte investeringen tegenover de opbrengsten. Oftewel wat een verkoper in de webshop steekt aan geld en wat er daarna aan het einde na alle kosten, voor onderhoudt van de webshop, adverteren een aantrekken van klanten, weer uitkomt.

ROI wordt uitgedrukt in percentages en meet de financiële toegevoegde waarde met betrekking tot de kosten. Bijvoorbeeld wanneer een advertentiecampagne € 2000, – heeft gekost en de opbrengst is € 3000, – euro, dan is de ROI 150%.

De formule is dus:

ROI = (verwachte) opbrengst / investering (kosten) x 100%

Online zijn er ook allerlei websites te vinden met uitrekenmethodes waarmee je gemakkelijk de getallen kunt invullen en waardoor de ROI vanzelf wordt berekend. Wanneer de investering heeft gezorgd voor een verlies, dan kan dit herkend worden aan een negatief getal onderaan de streep.

Een voordeel van ROI is dat er goed te zien is of een bepaalde investering/actie genoeg opgeleverd heeft en dus zin heeft gehad. Zo kun je in één oogopslag zien of de webwinkel een succes is of niet. Vanzelfsprekend is dit niet enkel van de ROI afhankelijk, maar van meerdere factoren. Alleen met de rendementsberekening is het duidelijk of een campagne voordeel heeft gehad. Een nadeel van ROI is dat er bij de berekening geen rekening wordt gehouden met bepaalde risico’s en andere factoren. Er kan natuurlijk van alles veranderen tijdens de uitvoering.

Het verdiende of verloren geld wordt ook wel interest of inkomen genoemd, het geïnvesteerde geld wordt ook wel kapitaal of kosten genoemd. Al deze termen doen ieder voor zich geen uitspraak over een ratio, waarbij de ROI dan weer een verduidelijkend verhoudingsgetal is dat duidelijk maakt of de campagne daadwerkelijk iets heeft opgebracht.

Kernwaarden Flerque.

Wat onze huidige klanten zeggen wanneer zij aan Flerque denken, bekijk ook onze Google Reviews

Betrouwbaar
Snel in oplevering
Service gericht

Ergens hulp bij nodig?

Je kunt ons bereiken via 070 449 46 95 en wij helpen je graag, mailen kan ook naar info@flerque.nl of laat hier een terugbelverzoek achter.