Kennisbank

Semantische zoekmachine

Flerque. » Kennisbank Internet Marketing » Semantische zoekmachine

Wat is een Semantische zoekmachine.

Semantische zoekmachine staat voor een zoekmachine die verder kijkt dan de opgeschreven taal. Semantisch is de wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis van symbolen, voornamelijk in taal. Dit houdt dus in dat de zoekmachines woorden een betekenis geven.

Door semantisch te zoeken, weet een zoekmachine exact waar de website over gaat en dat heeft positieve consequenties voor de vindbaarheid.

Semantische zoekmachines geven dus de tekst op een pagina een betekenis, waardoor de zoekresultaten hoger worden. Een semantische zoekmachine geeft antwoorden in plaats van resultaten. Tegenwoordig zoeken mensen vrij cryptisch naar hun ideeën. Er worden juist geen geformuleerde zinnen meer gemaakt, maar enkele zelfstandige naamwoorden achter elkaar gezet in de hoop het gewenste resultaat te vinden. Een semantische zoekmachine geeft hier een betekenis aan en vergelijkt deze betekenis met allerlei websites en komt uiteindelijk met pagina’s die het dichts bij de cryptische zoekopdracht liggen.

Wanneer een klant zoekt op bijvoorbeeld ‘zwarte leren schoenen’ begrijpt de zoekmachine dat het woordje ‘zwart’ een kleur betreft, dat het woord ‘leren’ het materiaal betreft en dat het woord ‘schoenen’ het object betreft. Hierdoor kan de zoekmachine gerichter zoeken naar de juiste resultaten.

Een semantische zoekmachine zoekt dus niet alleen op specifieke termen, maar ook op context en bedoeling. Een zoekopdracht hoeft niet exact te voldoen aan het resultaat, de zoekmachine kan op basis van soortgelijke zoekopdrachten en synoniemen bepalen waar iemand naar zoekt.

Daarentegen ging het voorheen anders. Vroeger had de zoekmachine een hele simpele manier van indexeren:

  • De website bezoeken
  • Lezen
  • Opslaan in de database

Maar bij het lezen was er een probleem dat tegenwoordig steeds meer verholpen wordt. Ook al zagen de zoekmachines de woorden staan, ze wisten niet wat ze letterlijk betekenden. Daardoor waren de zoekmachines eenvoudig te beïnvloeden door de zoekwoorden, waarop je gezocht wilde worden, oneindig vaak te gebruiken.

Het manipuleren van zoekmachines is moeilijker geworden, maar het vinden van juiste resultaten voor klanten is beter geworden. Er is dus meer tevredenheid onder klanten en er moet meer aandacht en tijd besteed worden aan een website door de eigenaar.

Kernwaarden Flerque.

Wat onze huidige klanten zeggen wanneer zij aan Flerque denken, bekijk ook onze Google Reviews

Betrouwbaar
Snel in oplevering
Service gericht

Ergens hulp bij nodig?

Je kunt ons bereiken via 070 449 46 95 en wij helpen je graag, mailen kan ook naar info@flerque.nl of laat hier een terugbelverzoek achter.